Zveřejňování alergenů

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

EU-2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR - Vyhláška 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10

 

Specifikace alergenů

Různé druhy alergií postihují 30% populace a na alergii není lék.Každý jedinec musí zjistit podle příznaků,jaké alergie se příště vyvarovat,jedině voda není alergenní.

 

Běžné potravinové alergeny

Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů,které podléhají legislativnímu označení.Za další alergeny lze považovat též jablka,hrušky,meruňky,broskve,jahody,rajčata,špenát,aromatické byliny,ale ty neznačíme.

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin,všech článků veřejného stravování, jako např.restaurací,jídelen,nemocnic,prodejen,pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat.Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři ŠJ.Jídelna má pouze funkci informační tak, jak každý výrobce potravin a pokrmů.Školní jídelna zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých kategorií a výživových požadavků.Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.

 

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem, označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam alergenů s označením čísla,které je přeneseno na jídelní lístek.

 

Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č.1169/2011 uvádí tento seznam alergenů

 

1  obiloviny obsahující lepek (pšenice,žito,ječmen,oves,špalda,kamut nebo jiný hybridní odrůdy)

2  korýši a výrobky z nich

3  vejce a výrobky z nich

ryby a výrobky z nich

5  podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich

sójové boby a výrobky z nich

7  mléko a výrobky z něj

8  skořápkové plody(mandle,lískové ořechy,vlašské ořechy,kešu ořechy,pekanové ořechy,para    

    ořechy,pistácie,makadamie)

celer a výroky z něj

10 hořčice a výrobky z ní

11 sezamová semena(sezam) a výrobky z nich

12 oxid siřičitý a siřičitany(v koncentraci vyšších 10 mg,ml/kg,l)

13 vlčí bob(lupina) a výrobky z něj

14 měkkýši a výrobky z nich

                                                                                                        Pešlová Lenka

                                                                                                        vedoucí školní jídelny